Bouwen

Als je ook graag een pergola in je tuin wilt dan heb je twee keuzes:

Hoe bouw je nu je eigen pergola?

Je kunt natuurlijk heel wat besparen op de plaatsingskosten als je zelf de handen uit de mouwen steekt. We overlopen alle stappen die je gaat doorlopen als je je eigen pergola bouwt. We geven je ook een lijstje mee van materialen en gereedschappen die je zult nodig hebben.

Bekijk ook het volgende filmpje over het zelf plaatsen van een pergola:

Na het kijken van dit filmpje of het lezen van deze pagina kun je zelf beslissen of je je pergola gaat bouwen of laat plaatsen door een aannemer.

Hoe pak je dat aan?

Als je je eigen pergola gaat bouwen, denk je best eerst goed na waar je die wilt plaatsen. De ruimte en de ondergrond zullen de afmetingen en materialen mee bepalen. Bijvoorbeeld: hou rekening met de materiaalkeuze als je pergola veel zon zal gaan vangen.
Zo kun je goed voorbereid naar de bouwmarkt gaan en eventueel ook beschermende lak kopen op me hout mee in te smeren. Denk ook goed na over de grootte! Als je pergola groter is dan 30 vierkante meter dan heb je een vergunning nodig.

stap1 stap2stap3stap4stap5stap6

Opgelet: Volg tijdens het monteren het stappenplan van je zelfbouwpakket! Deze pagina dient enkel als overzicht en informatie op voorhand.

Voorbereidingswerken

Duidt op de grond de plek aan waar je steunpaal gaat komen en plaats deze loodrecht in de grond.
Plaats alle palen mooi verticaal ten opzichte van elkaar en op regelmatige afstand van elkaar.

Verankeren

Gebruik het best een gegalvaniseerde steun die je dan in een betonnen fundering plaatst. Dit maakt het geheel veel sterker en voorkomt ook houtrot bij houten pergola’s. De palen veranker je het best minstens 40cm diep in beton.

Plaats de steunpalen maar zet pas vast als ze gelijk en rechtlijnig ten opzichte van elkaar staan. Bevestig de steunpalen ook met een haak aan de muur, zo staan ze altijd stevig.

Gereedschap

Dit zul je zeker nodig hebben als je je eigen pergola gaat bouwen:

 • Alu-tape
 • Boormachine
 • Metaalboor
 • Grondboor
 • Potloden
 • Schroevendraaier(s)
 • Waterbestendige siliconen
 • Waterpas
 • Stanleymes
 • Vouwmeter

We geven je nog enkele tips mee:
Het zelf plaatsen van een pergola is zeker niet makkelijk! Let dus zeker op volgende zaken:

 • Zorg dat je altijd minstens met 2 personen bent, plaats nooit alleen een pergola!
 • Gebruik veiligheidsmaterialen (handschoenen + veiligheidsschoenen)
 • Doe voorbereidingswerken op voorhand, dat maakt het grote werk een pak aangenamer

Waar kopen?

Je kunt je volledige set online kopen vauit het gemak van je eigen huis. Kijk rustig rond, vergelijk de voor en nadelen en laat daarna alles bij je thuis leveren waarna je zelf verder aan de slag kunt.

NuBuiten

Terrasoverkappingen (tip)
Schitterende houten terrasoverkappingen van topkwaliteit bij NuBuiten

Tuinexpress Pergolas

Pergolas online kopen (tip)
Bestel je pergola online bij tuinexpress

Tuinexpress.be - Uw online tuincentrum

 

Laten bouwen?

Niet iedereen kan natuurlijk zijn eigen pergola bouwen. Er is technische kennis en een pak handigheid voor vereist. Heb je dit niet? Geen probleem, als u een geregistreerd aannemer inschakelt voor de plaatsing betaalt u slechts 6% btw ipv 21%!

Prijsoffertes vergelijken kan goedkoper zijn:
Door prijsoffertes te vergelijken en verschillende bedrijven tegen elkaar uit te spelen kun je vaak een pak goedkoper uitkomen dan zelf plaatsen.
Vul het formulier aan de rechterkant in voor contact met professionals. Deze dienst is gratis, vrijblijvend en leidt niet tot aankoopverplichting!

Vraag vrijblijvend enkele offertes aan
Vul uw gegevens in en u ontvangt vandaag nog 3 offertes van bedrijven in uw buurt. Zo kunt u prijzen en werkwijze vergelijken. Laat uw pergola plaatsen door een geregistreerd aannemer en betaal slechts 6% btw in plaats van 21%